12 érv amellett, hogy a kevesebb játék többet ér

12 érv amellett, hogy a kevesebb játék többet ér

  • Post author:
  • Post category:FirkaBlog

A kevesebb több – Ne halmozd el játékkal a gyereket!

A neves pedagógus, Maria Montessori szerint „a játék a gyermek munkája”. Értelmezésében a gyerekek nemcsak „játszanak” játék közben, hanem dolgoznak is. A játék fontos része a gyermeki fejlődésnek, és a kezükben megforduló játékszerek befolyásolják őket a körülöttük levő világ megértésében. A játékszerek eszközök a gyermek kezében, melyekkel elvégezhetik munkájukat, de jobb, ha ezek mennyisége korlátozott.

Lawrence J. Cohen pszichológus, játékterapeuta magyarul is megjelent művében, a Játékos nevelésben a játék fontosságáról ír. Véleménye szerint „a játékon keresztül (a gyerekek) gyakorolják a főzést, takarítást, munkába járást, harcot, gondoskodást – minden olyan felnőtt tevékenységet, amit maguk körül látnak. Ez a fajta játékos tanulás, újra és újra ismételve, sokkal magabiztosabbá teszi őket”. A szerző szerint a játék segíti a gyerekek problémamegoldó képességét – a kisebb felfordulásoktól egészen a nagyobb traumákig – és segít nekik a mindennapos információáradat feldolgozásában-
A játékszerek segíthetik a gyerekeket a játékban, hogy el tudja foglalni magát és önállóvá váljon. Úgy tűnhet, hogy minél több játékot adunk gyermekünk kezébe, annál inkább elősegítjük a szórakozását és “munkavégzését”, de nem ez a helyzet.

12 érv amellett, hogy a kevesebb játék többet ér

1. A kevesebb játékszerrel rendelkező gyermek többet használja a fantáziáját.

Sok játékszer híján a gyerekek képzelőerejük segítségével „színlelik” a forgatókönyvet, amiben dolgoznak. Kutatások bizonyítják, hogy Einstein állítása igaz, miszerint „az intelligencia valódi jele nem a tudás, hanem a képzelet.”

2. A gyermek fenntartja a fókuszt.

Kevesebb játékszer kevésbé tereli el a gyermek figyelmét megtanítva őt az aktuális feladatra való koncentrálásban. Azon játékok, melyek túlzott ingereket nyújtanak összeköthetők a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulásával.

3. A gyerekek interaktivitása nő.

A kommunikációs készségek nem velünk született képességek, ezeket megtanuljuk. Kevesebb tárgy kevésbé állja útját a szociális interakcióknak. Amikor a gyerekek együtt „színlelnek” (játszanak) akkor egymással kommunikálnak.

4. A gyerekek megtanulják megbecsülni a tulajdonukat.

A gyermek nagyobb valószínűséggel fogja értékelni a munkáját, ha tudja, hogy nem tudja egyszerűen lecserélni az eszközeit.

5. A gyerekek sokkal tanultabbak lesznek.

Ha olyan játékokat választunk, mint a könyvek, építőkockák, művészeti kellékek vagy kirakósok, a gyermek olyan készségeken fog dolgozni, mint az olvasás, építés, rajzolás vagy írás. Az ilyen jellegű játékok olyan tudást foglalnak magukba a világról, melyekben szívesebben merül el a gyermek.

6. A gyermek találékony lesz.

Megtanulják használni a kezükben levő tárgyakat, hogy elérjék céljaikat.

7. A gyermek megoszt.

Szülőként azt szeretnénk, hogy gyermekük az embereket helyezze előtérbe a birtoklással szemben, és ne legyenek kapzsik. A másokkal való interakció tárgyak nélkül segít nekik az ember megbecsülésében a tárgyak felett.

8. A gyermek mestere lesz a játéknak.

Ahogy a gyermek egy játékszerre fókuszál, átfogó ismerete lesz róla, megtanul büszke lenni az így elért teljesítményekre.

9. A gyerekek megtanulják, hogy nem lehet meg mindenük, amit akarnak.

A szülők aggódni szoktak amiatt, hogyha gyermekük nem kapja meg azokat a játékokat, mint társaik, az népszerűtlenné teheti őket, esetleg kevésbé kiváltságoknak érzik majd magukat. Azonban ez arra tanítja őket, hogy az ember személyisége a karakterén keresztül épül, és nem birtoklással.

10. A gyermek megbecsüli a természetet.

A gyerekekre rengeteg szórakozás vár odakint, azonban nehéz lehet kicsábítani őket, ha végtelen móka vár rájuk a házban is.

11. A gyerekek megtanulnak boldogok lenni azzal, amijük van.

Egy gyermeknek mindenekelőtt szeretetre van szüksége, és meg fogják tanulni, hogy a szeretet és a boldogság nem megvásárolható.

12. A gyerekek megtanulják becsülni a tiszta környezetet.

A gyermeknek nem kell majd játékokkal teli dobozokon keresztülásnia és szétdobálnia mindent, mert a kevesebb játékszernek köszönhetően mindennek lesz hely, és minden a helyén lesz.

Forrás: http://thinkaboutnow.com Fotók: http://www.thekavanaughreport.com http://pexels.com

Ez a bejegyzés 1 hozzászólást kapott

  1. Kósa Antalné

    Teljesen eggyetértek ezzel a cikkel. Nagyon köszönöm!

Hozzászólás lezárva