Finommotoros készségek fejlesztésének végtelen tárháza

Finommotoros készségek fejlesztésének végtelen tárháza

  • Post author:
  • Post category:FirkaBlog

 

 

Kedves Anyukák és Apukák, bizonyára ti is tudjátok, mennyire fontos gyermekeink játékos formában történő fejlesztése. Már is, ha egy játékról azt halljuk, készségfejlesztő hajlandóak vagyunk akár a drágább árat is megfizetni. Azonban bölcsődés és az óvodás finommotoros készségek fejlesztése minimális, vagy akár semmilyen befektetéssel nem jár, ha épp nincs a kezünk ügyében egy Bagolyfióka kiadvány, ami kifejezetten arra lett megalkotva, hogy játszva fejlesszen.

 

Először is vegyük át mit is jelent az, hogy finommotorika

Szűkebb értelemben a kéz ujjainak finom koordinált mozgását értjük, tágabb értelemben egyéb testrészeink, mint a lábujj, a szem, a száj, nyelv mozgását.

 

Finommotoros készségek fejlesztése színezéssel és rajzolással

Talán fel sem tűnik, de egyes játékokkal, tevékenységekkel otthoni keretek között is kitűnően tudjuk gyermekünk finommotoros készségeit fejleszteni, mely a későbbiekben nélkülözhetetlen az írás, az olvasás és a számolás elsajátításához, továbbá hatással van a tanulási képességekre. A finommotoros készségek fejlesztésére pedig az első és legnagyszerűbb módszer a színezés, rajzolás, mely segíti a helyes ceruzafogást és előkészít az írástanulásra. A kéz és az ujjacskák mozgatásakor egészen pici izomcsoportokat kell egymástól különválasztani. Szakemberek szerint gyermekünk finommotoros készségeinek fejlődése későbbiekben hatással van a gyermek intelligenciájára, továbbá rajzaiból következtethetnek a gyermek lelkében zajló érzelmekre.

Ki ne gondolna szeretettel a gyermekkorunk kedvenc időtöltésére a színezésre, rajzolásra. Arra, hogy a kitűzött cél az uzsonna előtt minimum 2 oldal gyorsan és a haladósan való elkészítése, vagy épp egy kedves kis részlet aprólékos gonddal való kiszínezése, precízen a vonalon belül maradással.

Örömteli szórakozás közben, kedves hangulatot árasztó mese- és állatfigurák figurák között csak úgy repül az idő. Közben pedig gyermekünk nem is sejti mennyit is ügyesedik.

Fontos azonban arról is szót ejtenünk, hogy minden gyermek más és más, így kézügyessége is változóan fejlődik, mely sokban függ kezének csontosodásától, izmainak fejlődésétől. Vagy éppen a rajzoláshoz való hozzáállásától. Így erőltetni, vagy kötelezően rajzoltatni sem szabad, hiszen pont az ellenkezőjét válthatjuk ki. Így inkább törekedjünk arra, hogy meghozzuk a kedvét, és elégedjünk meg azzal az idővel, amíg őt a színezés élvezettel tölti el. Ezzel előkészítve, hogy szívesen rajzoljon, majd az iskolában írástanulásra is nyitott legyen.

 

Hogyan fejleszthetjük a finommotoros mozgást egyéb módon?

A fejlesztés tárháza végtelen. Használhatunk hozzá apró magokat, terményeket, melyekkel kirakhatunk egy kis virágot, lufit, vagy épp egy BAGOLYFIÓKÁT. Gyurmázhatunk, vagy épp színes cukorkákat válogathatunk. Nagy élvezet színes papírok szétvágása, majd csipesszel szortírozása. Remek elfoglaltság a fűzögetés, ujjtorna mondókákkal.

Várjuk izgalmas ötleteiteket hozzászólásban vagy Facebook oldalunkon!

 

 

Van egy ráadás ötletünk, kedves Anyukák! Nézzétek csak a videót? Emlékeztek még?

 

 

Kiadványainkból ITT tudtok rendelni!

 

Fotók: www.unsplash.com, www.pixabay.com
z35W7z4v9z8w