A hátsó polcos zsírkréta

A hátsó polcos zsírkréta

  • Post author:
  • Post category:FirkaBlog

Tudtátok, hogy a zsírkréta először ládák és hordók jelölésére szolgáló íróeszköz volt?

Emlékeztek még a játékra? Amerikából jöttem mesterségem címere „C és N”, azaz crayon, magyarul zsírkréta. A szó hallatán azonnal érezzük is kezünkben enyhén viaszos tapintását, lekopott papírdarabot, az orrunkban pedig jellegzetes illatát. Rögtön gyermekkorunk asztalnál ülő legkedvesebb elfoglaltsága jut eszünkbe. Gyönyörű fehér lapra nagy lendülettel és elvezettel húztuk a zsírkréta nyomokat. Majd egyre finomabb kézmozdulatokkal igyekeztünk felismerhető alakzatokat, formákat megrajzolni. A mű végén pedig nem csak a végeredményben, de az alkotás különleges textúrájában és illatában is kedvünket lelhettük. Még most is érzem az ujjbegyeimen a különleges viaszos bevonatot.

Ki gondolná, hogy a zsírkréta egészen pontosan 1903-ban született meg Pennsylvania egyik gyárában. Amikor is Binney és társa Smith kikísérletezték ezt a különleges anyagot, pedagógusok és édesanyák örömére, akiknek céljuk volt gyermekeik kreatív nevelése. Mi is hozzájuk hasonlóan nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy motiváljuk gyermekeiket abban, hogy izgalmas színekkel kifejezhessék magukat, élményeiket. Erre tökéletes eszköz a cikkünk főhőse.

De hogyan is készül?

A viaszt 62 °C-ra hevítik, majd speciális porokkal szilárdabbá teszik, mely egyben segíti a tökéletes tapadást rajzolás közben. A gyárak nagy hangsúlyt fektetnek, hogy mérgező anyag mentes terméket készítsenek, hiszen kis csemetéink előszeretettel veszik szájukba rajzolás közben. A folyékony állagú anyagot formákba fecskendezik, majd hideg vízzel lehűtik. Ennek köszönhetően szinte pillanatok alatt megszilárdul, így már futószalagon mehet is a címkézőgéphez. A dobozok pedig örömmel várják a kis guruló rudakat.

Miért is hátsó polcos?

Bár a gyárak a méreganyagmentes tulajdonsága mellett kikísérletezték, hogy könnyen lemosható és kimosható legyen a termék, továbbá változatos színben és formában is pompázzon, mégis megelőzi a filctoll. A ceruzát már nem is említve. Tudtátok, hogy a papírboltok kb. másfélszer annyi filctollat adnak el, mint zsírkrétát, ezek pedig összegészében meg sem közelítik az éves színes ceruza eladást.

Pedig …

a zsírkréta hihetetlen új kreatív megoldásokra készteti a gyermekeket, mindamellett, hogy egy különleges textúrájú anyag használatát sajátítják el.

Az érdekesség a zsírkréta történetében pedig az, hogy statisztikák szerint egy átlagos gyermek 10 éves koráig 720 rudacskát koptat el.

Anyukák, Apukák próbáltátok már mécses felett enyhén megolvasztva nyomdázva használni?

Mit gondoltok, melyik a legnépszerűbb szín a gyártók szerint?

A választ az Ugribugri kiadványuk egyik kis önkéntesünk által kizsírkrétázott buborék színei már meg is adják.

This slideshow requires JavaScript.

Felhasznált anyag:

Discovery Channel: Crayon

Wikipedia